To tabber som kostet milliarder

Hva har BingoLotto-verten i Sverige og Bill Gates' rival til felles? Milliardtabber.

Leif Loket Olsson og Gary Kildall med sitt Cessna
Næringsliv

Leif "Loket" Olsson startet som programleder for TV-programmet BingoLotto på svensk TV4 i 1991. Der jobbet han som en elskverdig vert frem til han ble byttet ut i 1999. Han er en av de mest kjente og godt likte TV-personlighetene i Sverige, med en velkjent stemme og folkelig fremtoning. Det som er mest interessant med Loket er hans kontrakt.Da Leif "Loket" Olsson skulle starte som vert for programmet i 1991 hadde det gått på lokalt TV fra 1989, og mange var usikre på om dette ville bli en nasjonal hit. En av de som var usikre på potensialet til dette programkonseptet var Loket selv, og da han fikk valget mellom en fastlønn på 900.000 svenske kroner per år eller 0,50 svensk krone per solgte BingoLotto-lodd, valgte han det første alternativet.Gjennom hele 90-tallet var BingoLotto en fenomenal suksess, og salget av BingoLotto-kuponger var ekstremt. Som referanse har TV-programmet donert 16 milliarder svenske kroner til det svenske næringslivet. Hadde Loket valgt kontraktsalternativ nummer to, hadde han hatt en ukelønn på 3,5 millioner svenske kroner på salget av BingoLotto-kupponger i rekordåret 1997. Totalt gikk han glipp av i underkant av en milliard svenske kroner. I stedet fikk han en fastlønn på rundt en million svenske kroner hvert år.Fly En av tidenes mest omdiskuterte legender i IT-bransjen omhandler Gary Kildall, Bill Gates og IBM. Slik er historien: Tre IBM-ansatte kontaktet Digital Research Inc og Gary Kildall for å diskutere operativsystemet CP/M og muligheten for å bruke dette i IBM-maskiner. Kildall valgte istedet å fly en tur i sitt private fly. De tre frustrerte herrene kontaktet i stedet Bill Gates, og dette ble starten på et samarbeid som gjorde Bill Gates til verdens rikeste mann (og igjen i 2009).Historien, og diskusjonene om hvorvidt en flytur ødela for Kildall, ble blant annet diskutert i boken They Made America. Tim Paterson (skaperen av QDOS, som ble omdøpt til M/S DOS) bygget i tillegg deler av QDOS på Kildalls CP/M-operativsystem. Kildall døde i 1994.

Nyheter
Næringsliv