- Det ville tatt oss bare én dag å avsløre løgnen

Spetalen mener han og fire andre er uønsket i Oljefondet.

Publisert 4. april 2009 kl. 12.58
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 162 ord
Investor Øystein Stray Spetalen - Foto: Scanpix
Ifølge finanskjendis, investor og oljefond-kritiker Øystein Stray Spetalen er det fem personer som er fullstendig uønsket i Oljefondets styrende organer.- Det er fem mennesker som aldri kommer til å slippe innenfor døren hos oljefondet: Harald Moræus Hanssen, Tor Olav Trøim, Jan Haudemann-Andersen, Trygve Hegnar og jeg, sier Spetalen til Dagens Næringsliv. Tormod Andreassen i representantskapet i Norges Bank sier at organet mangler kunnskap, uavhengighet og innsyn til å føre kontroll med sentralbanken og oljefondet.- Sentralbanken er meget administrasjonsstyrt. Representantskapet er redusert til et sandpåstrøingsorgan, for å sette det på spissen, sa Andreassen til Dagens Næringsliv.Han advarer mot kombinasjonen av sterk administrasjon og lav kompetanse, samt manglende uavhengighet i styrende organer. Ifølge Andreassen fører det til svakt faglig tilsyn og kontroll med virksomheten.Sentralbanksjef Svein Gjedrem er også hovedstyrets leder og leder organet som skal føre tilsyn og kontroll. Andreassen sier en slik rolleblanding ville vært i strid med aksjeloven dersom Norges Bank var et privat selskap.