Kjos: - Jeg er aldri fornøyd med røde tall

Dollaren bidro til å gjøre første kvartal ekstra utfordrende for Bjørn Kjos og Norwegian. Totalt sett ser han likevel grunn til å smile.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Flyselskapet Norwegian måtte torsdag konstatere at første kvartal 2009 ble noe tøffere enn analytikerne hadde forventet.Nettoresultatet landet på -110 millioner kroner i kvartalet. Det er riktignok en forbedring fra -211 millioner kroner for tilsvarende periode i fjor.- Jeg er aldri fornøyd når tallene er røde, sier eier og daglig leder i Norwegian Bjørn Kjos til HegnarOnline.Første kvartal er historisk et vanskelig kvartal for flyselskapene. Det er i andre og tredje kvartal de gjør de store pengene.Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) kom inn på -102 millioner kroner (-226 mill.). Omsetningen steg til 1,4 milliarder kroner, opp fra 1,1 milliarder kroner for samme periode i fjor.Innenriks i Norge økte antall passasjerer med 25 prosent. Dette skyldes hovedsakelig at selskapet har satset sterkere innenriks og nå har 12 innenriksruter mer enn på samme tid i fjor.Lavere oljepris hjelper, men dollaren tyngerOljeprisfallet i første kvartal er hovedårsaken til at selskapet klarte å redusere kostnadene.Enhetskostnaden er ned åtte prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, men opp en prosent når man ekskluderer drivstoffkostnadene. Den sterke dollaren tynger.- Vi rammes av dollaren fordi mange av utgiftene våre, særlig de tekniske, er i dollar. Vi kommer ikke til å sikre oss mot en styrking av dollaren fordi vi tror den skal ned, se bare hvor mye penger Obama trykker om dagen, sier Kjos.Når det gjelder selskapets finansiering av den nye flyparken er Kjos trygg på at den er solid.- Vi er heldigvis ikke avhengig av de store internasjonale bankene når det gjelder langtidsfinansieringen. Da tror jeg det hadde sett mye verre ut. Avtalen vår i USA står for 85 prosent, mens vi skal finansiere de siste 15 prosentene selv, sier han.HegnarOnlineTV intervjuet Kjos i etterkant av dagens presentasjon. Se intervjuet med Bjørn Kjos her Mer om rapporten og presentasjonen og tallene her.

Nyheter
Børs