Mot ny WTO-strid mellom EU og Norge

En klage til Verdens handelsorganisasjon WTO er neste skritt for Norge når EUs importforbud mot selprodukter etter alt å dømme blir spikret onsdag kveld.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Onsdag morgen kommer EU-landenes ambassadører sammen til et siste møte før de tre EU-institusjonene Det europeiske råd, EU-parlamentet og EU-kommisjonen treffes til et såkalt trilogmøte onsdag kveld. Etter det NTB forstår, er det lite som tyder på annet enn at det foreslåtte importforbudet for selprodukter i EU vil bli vedtatt, for så å bli endelig banket på EU-parlamentets siste plenumssamling før sommeren i begynnelsen av mai.Importforbudet vil ramme den norske selfangsten svært hardt, ettersom all norsk eksport av selprodukter går gjennom EU-landene Sverige, Finland og Tyskland. Den norske regjeringen har gjentatte ganger tatt saken opp med sine EU-motparter, uten å lykkes.- Et totalforbud vil være diskriminerende og kan ikke rettferdiggjøres, verken av hensyn til miljø eller dyrevelferd, advarte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) senest i et brev til EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner før helgen.Mandag sendte fiskeriminister Helga Pedersen et likelydende brev til lederen av EU-parlamentets komité for det indre markedet.

Nyheter
Næringsliv