Obama vil sette amerikanerne på sporet

President Barack Obama vil at flest mulig amerikanere skal parkere bilen og ta toget i stedet. Han tar til orde for utbygging av et storstilt nett av jernbaner for høyhastighetstog i USA.

President Barack Obama - Foto: Scanpix
Næringsliv

Dette er nye og oppsiktsvekkende toner i et land der bilen og den nærmest uhemmede massebilismen har vært hyllet gjennom årtier. Nå foreslår Obama at det skal bygges et nett med ti såkalte hovedkorridorer for tog med høy hastighet.Obama viste i en tale i uken som gikk, til utbyggingen av baner for tog med svært høy fart i land som Frankrike, Spania, Japan og Kina. Høyhastighetsbaner er ikke noe luftslott, men en høyst virkelig teknologi som amerikanerne ennå ikke har gjort bruk av, fastslo han.Dyrt- Det blir fryktelig dyrt, sier skeptikere om Obamas jernbaneplaner. - Det blir dyrere å la være, svarer presidenten, og peker på at utbygging av jernbaner og annen infrastruktur kan gi mange nye arbeidsplasser i et USA i dyp økonomisk krise.I første omgang skal det pumpes inn penger i oppgradering av det eksisterende jernbanenettet, etter årtier med forfall og underinvestering. I neste omgang kommer byggingen av de ti hovedkorridorene for tog med svært høy hastighet.Obama forsøker å selge inn prosjektet ved å appellere til amerikanernes nasjonalstolthet.- Utbygging av høyhastighetsbaner er ikke noe luftslott, den skjer i dag i land som Frankrike, Spania, Japan og Kina - men ikke i USA, sier presidenten.Køer- Det er på høy tid at vi også får høyhastighetsbaner. Og denne planen sender et budskap til amerikanerne om at de ikke for all framtid er dømt til en fremtid i endeløse køer foran innsjekkingen på flyplassene eller i biler på motorveiene, framholder Obama.Blant korridorene for høyhastighetstog som Obama nå tar til orde for, strekker en seg fra San Francisco til Sacramento, Los Angeles og San Diego på USAs vestkyst. En annet skal forbinde Montreal i Canada med Boston, Portland, Springfield og New Haven i øst.Men selv om Obamas visjoner blir til virkelighet, vil amerikanerne fortsatt ligge etter i konkurransen med Europa og Asia om raske tog. De asiatiske og europeiske togene kan holde opptil 225 kilometer i timen, amerikanerne må trolig nøye seg med 145 km/t. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv