NSB har bestilt 50 nye togsett som skal leveres fra 2011. Disse togene er bestilt med en maksfart på 160 kilometer i timen. Nå har produsenten Stadler fått beskjed om å levere tog med 200 kilometer i timen som topphastighet, melder NRK.- Vi trodde ikke vi hadde bruk for høyere fart med de sporene de skal trafikkere. Men hvis jernbanesatsingen i Nasjonal transportplan for de neste ti åra blir gjennomført, ser vi at vi på en del strekninger kan kjøre mye fortere. Og NSB vil ikke være den som bremser hastigheten, sier Stein Nilsen, sjef for NSB Persontog.Samferdselsminister Liv Signe Navarsete støtter beslutningen.- Dette er framtidsrettet og vil både gi kortere reisetid og flere avganger. Samtidig forplikter det oss til å følge opp utbyggingen av jernbanen som vi har lovt, og det har vi tenkt å gjøre, sier hun.Med moderne togsett og dobbeltspor kan for eksempel reisetiden mellom Oslo og Skien reduseres med over én time fra 2 timer og 50 minutter til 1 time og 45 minutter; og Oslo-Lillehammer kan unnagjøres på 1 time og 25 minutter mot 2 timer og 15 minutter i dag. Og med ekspresstog kan togtidene reduseres ytterligere. (©NTB)