Russisk journalist søker asyl i Finland

Den russiske gravejournalisten Jelena Maglevannaja søker politisk asyl i Finland, etter å ha mottatt trusler i hjemlandet.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Den russiske gravejournalisten Jelena Maglevannaja søker politisk asyl i Finland, etter å ha mottatt trusler i hjemlandet. Saken kan bli tatt opp på et finskrussisk toppmøte denne uken.Anu Harju i menneskerettighetsgruppen Finrosforum bekreftet mandag at Maglevannaja søkte om asyl under et besøk i Helsingfors sist torsdag. Ifølge Finrosforum er hun blitt utsatt for trusler etter at hun skrev om tortur i russiske fengsler.- En framtredende lege ved et fengsel i Volgograd sa han skulle sørge for at hun havnet på sinnssykehus, hvis hun fortsatte å skrive, sa Harju til nyhetsbyrået AFP. Hun tilføyde at russiske ungkommunister også er harme over Maglevannajas artikler om fengselsforhold.Hun skal ifølge Moskva-avisen Kommersant ha nektet å betale en bot på 200.000 rubler eller vel 40.000 kroner hun ble ilagt for å ha skrevet en artikkel om forholdene i Tsjetsjenia. Her beskrev hun tortur mot et tsjetsjensk fange.Flere andre russiske journalister er blitt truet og i enkelte tilfelle drept, etter å ha skrevet stats- og samfunnskritiske artikler. Den mest kjente er trolig Anna Politikovskaja, som ble skutt ned og drept utenfor sitt hjem i Moskva i oktober 2006.

Nyheter
Næringsliv