Sjokktall for Japans økonomi

Japan sliter tungt med å komme over det globale tilbakeslaget som har rammet landets økonomi svært hardt. I Kina øker veksten derimot igjen svært raskt.

Næringsliv

Ferske tall fra Tokyo viste onsdag at bestillingene til japanske produsenter av maskiner og annet utstyr til industribruk uventet falt med 5,4 prosent fra mars til april i år. Dette var en ubehagelig overraskelse for økonomene som hadde spådd en økning på 0.8 prosent.Tallene viste også at engrosprisene i Japan falt raskere enn noen gang de siste 22 årene. Dette ble tolket som et tegn på at landet er på vei tilbake mot deflasjon - en utvikling der priser og lønninger faller, slik at pengeverdien øker.Lavere forbruk Deflasjon er med andre ord det motsatte av inflasjon. Det medfører ofte lavere forbruk fordi forbrukerne venter med å bruke penger i håp om at prisene skal falle enda mer, og at næringslivet blir sittende med usolgte varer og tjenester.Sentralbanksjef Masaaki Shirakawa spår bedring i den økonomiske utviklingen i løpet av inneværende kvartal. Den sveitsiske storbanken Credit Suisse tror økt ordreinngang til maskinprodusentene vil bedre seg i løpet av sommeren.Vekst og fall Kinesiske aviser skrev onsdag at fabrikkproduksjonen i Folkerepublikken i mai steg raskere enn noen gang siden september i fjor. - Hvis dette bekreftes av offisielle tall fredag, vil det være en stor og positiv overraskelse, kommenterte nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv