Gårdsmelk mulig årsak til E. coli-utbrudd

Upasteurisert melk kan være årsak til at en 15 år gammel gutt fra Melbu i Nordland trolig er smittet med E. coli.

Næringsliv

Mattilsynet mistenker at bruk av upasteurisert melk er årsak til at en 15 år gammel gutt fra Melbu i Nordland trolig er smittet med E. coli.Gutten bor på et asylmottak i Melbu, hvor det skal ha blitt brukt upasteurisert melk fra et gårdsbruk til å lage egne produkter.- Produktene har ikke vært i salg, men bare brukt privat, sier distriktssjef for Mattilsynet i Vesterålen, Geir Arne Ystmark til Bladet Vesterålen.Det går nå bra med 15-åringen som ble lagt inn på sykehus med E. coli-symptomer forrige tirsdag. Han er i nær familie med den to år gamle gutten som ble smittet av E. coli i juni.Mattilsynet skal nå forsøke å avdekke om det er genlikhet mellom prøver fra miljøet til toåringen, og melkebruket, og dermed håper de å kunne fastslå om den upasteuriserte melken er smittekilde.Mattilsynet advarer sterkt mot bruk av upasteurisert melk. Ifølge foreløpige prøver ser det ikke ut til at E. coli-utbruddene i Melbu har sammenheng med det nasjonale O157-utbruddet. Smittekilden til det nasjonale utbruddet er ennå ikke funnet. (©NTB)