Store Norske må kutte

Kullkonsernet Store Norske på Svalbard har det tøft etter finanskrisen, og omsetter trolig for 1,5 milliarder mindre i år enn i fjor. Det betyr at det blir nedbemanning.

Isbjørn er ikke et uvanlig syn på Svalbard - Foto: Scanpix
Næringsliv

Store Norske legger nå om driften for å møte lavere kullpriser og et dalende kullmarked. Konsernet må redusere kostnadene sine med opptil 20 prosent, som tilsvarer mellom 250 og 300 millioner kroner, melder Svalbardposten.Store Norske hadde i 2008 en omsetning på 3,4 milliarder kroner.Nedbemanning er ett av tiltakene for å kutte kostnader. Nå er 400 ansatt i Store Norske. I løpet av året er målsettingen å være nede i 360 ansatte, og i 2015 ønsker konsernet å være nede i 250 ansatte.Klubbleder Odd Egil Hofstad mener ledelsen har vært flink til å informere om nedbemanningsplanene.- Det har vært flere allmannamøter for de ansatte, og den første planen ble presentert før jul. Det har så langt ikke blitt gjort noen forandringer i forhold til den, sier Hofstad.Prisene på kull er nå på rundt 65 dollar tonnet, mens det i 2008 var oppe på 175 dollar tonnet.- Det er en kjempeutfordring å tilpasse kostnadene våre når markedet plutselig snur. Til den prisen vil utgiftene våre overstige inntektene, og derfor må kostnadsnivået ned, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad. (©NTB)