Amerikanere elsker norsk laks

Eksporten av norsk laks til USA har økt med 287 prosent hittil i år.

Foto: Marine Harvest
Næringsliv

Sjømateksporten i august endte i overkant av tre milliarder kroner som er en økning på 635 millioner kroner eller 26 prosent sammenlignet med august i fjor. Det er åttende måned på rad med en eksportverdi på over tre milliarder kroner, viser tall fra Eksportutvalget for fisk. Hittil i år har vi eksportert sjømat for 26,9 milliarder kroner, som er en økning på 4,3 milliarder kroner.- Veksten i sjømateksporten er først og fremst drevet av lakseeksporten. Mer laks til høyere priser gjør at lakseeksporten i august økte med nesten 40 prosent sammenlignet med fjoråret. Bildet er imidlertid ikke udelt positivt for hele sjømatnæringen og norsk saltfisknæring sliter fremdeles med et kraftig prisfall, sier Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk, i en melding.Frankrike og Polen er største mottakere av laks fra Norge. Eksporten til USA har økt med 287 prosent hittil i år til en verdi av 806 millioner kroner og gjør USA til vårt 6. største laksemarked. Det er fersk og fryst laksefilet som utgjør veksten til USA. For ørreten er det Russland og Japan som er største mottakere.Russland og Ukraina er største mottakere av sild fra Norge, mens Tyskland har økt sin import av sild fra Norge med 140 millioner kroner eller 157 prosent til en samlet verdi på 230 millioner kroner. For makrell er det Russland og Japan som er største mottakere.

Nyheter
Næringsliv