Betaler erstatning etter giftskandale

Trafigura går med på å betale i underkant av 270 millioner kroner i erstatning etter en giftskandale i Elfenbenskysten.

Dollarsedler - Foto: AP

Det nederlandske selskapet, som er verdens tredje største råvareforhandler, er saksøkt av 31.000 personer etter at giftavfall fra et skip ble dumpet i området rundt Elfenbenskystens største by Abidjan i 2006.Giftavfallet som eksploderte ved Vest Tanks anlegg i Gulen i Sogn og Fjordane i 2007, kom fra et annet av Trafiguras skip.FN konkluderte nylig med at det finnes sterke beviser for at giftdumpingen i Elfenbenskysten har ført til minst 15 dødsfall og flere alvorlige sykdomstilfeller.Forlik Trafigura kunngjorde søndag at selskapet går med på å betale i alt 270 millioner kroner i erstatning til personer i Elfenbenskysten som hevder giftavfallet har gitt dem helseplager.I alt 31.000 personer har saksøkt Trafigura, og forliket innebærer at hver av dem vil motta rundt 9.000 kroner i erstatning, opplyser selskapet.Trafigura presiserer samtidig at forliket ikke innebærer at selskapet innrømmer noe erstatningsansvar.Det britiske advokatkontoret Leigh Day and Co, som representerer ivorianerne, har ifølge Trafigura erkjent at det ikke er mulig å identifisere noen årsakssammenheng mellom giftavfallet og dødsfall eller alvorlig sykdom.Avfallet kan «i verste fall ha forårsaket en rekke kortvarige og mindre alvorlige influensalignende symptomer samt bekymring», hevder Trafigura.