Kan ha rotet bort 600 millioner kroner

Jernbaneverket kan ha rotet bort 600 millioner kroner i Merkur-skandalen. Etaten mangler elementær kunnskap, mener korrupsjonsekspert Johan M. Andersen.

Foto: Norges Bank
Næringsliv

To direktører har trukket seg etter at det ble avdekket at Jernbaneverket brøt loven om offentlige anskaffelser da nytt signalanlegg ble kjøpt.- Det første som slår meg i rapporten er at Jernbaneverket har brutt det fundamentale prinsippet om likebehandling, sier Andersen til Stavanger Aftenblad.Han viser blant annet til at statsetaten leide ut folk til ABB for å bidra til utvikling av Merkur.I granskingsrapporten går det fram at Jernbaneverket i utlysningen ba om at signalanlegget skulle håndtere ti spor. Rapporten viser til at det kun var ABB som hadde mulighet for å levere et slikt system.Andersen peker også på at de åtte selskapene som var interesserte i oppdraget, fikk svært korte tidsfrister.- Mange hoppet av fordi fristene var lagt opp midt i en sommerferie. Jeg kan selvsagt ikke spekulere over motiv, men det er opplagt at ABB fikk fordeler, sier Andersen. Han er siviløkonom og jurist, og har bakgrunn fra StatoilHydros antikorrupsjonsprogram.Valgforsker Frank Aarebrot er overrasket over at opposisjonspolitikerne ikke har tatt tak i denne saken i valgkampen. Merkur-saken har fått lite oppmerksomhet i nasjonale medier.-600 millioner i Holmenkollen er langt viktigere enn 600 millioner i Rogaland. Det morsomme er at denne saken kunne vært brukt mot de rødgrønne og Liv Signe Navarsete som ansvarlig statsråd. Likevel griper ikke opposisjonen eller avisene i Oslo saken, sier han

Nyheter
Næringsliv