Norge vil dele H1N1-vaksine med u-land

Norge går inn for at utviklingsland skal få 10 prosent av vaksinene mot svineinfluensa.

Foto: Scanpix

Norge går inn for dette sammen med USA, Australia, Brasil, Italia, New Zealand, Sveits og Storbritannia.- Pandemier kjenner ingen landegrenser. Derfor henger vår egen beskyttelse mot sykdommer sammen med andre lands evne til å beskytte seg. De fattigste landene er særlig utsatte og derfor er dette krafttaket viktig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.Bidraget skal ifølge forslaget kanaliseres gjennom Verdens helseorganisasjon. Det vil sikre at mange av de fattigste landene får tilgang til vaksinen.I Norge vil saken legges fram for Stortinget, som vil ta den endelige beslutningen når det gjelder det norske vaksinebidraget.- Vi har hatt mulighet til å være tidlig ute og sikre god vaksinedekning for den norske befolkningen og det er godt å vite at vi nå kan bidra globalt, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). (©NTB)