Tar selvkritikk i FN-rapport

Norge har skrevet en overraskende selvkritisk rapport til FN og innrømmer problemer med menneskerettighetene.

Foto: HegnarOnline

Norge regnes som et av aller beste land å bo i, men regjeringens rapport tar kritikk på en rekke områder, melder Aftenposten. Rapporten er Norges første til FNs menneskerettighetsråd som i desember skal evaluere hvordan vi følger opp menneskerettighetene.Regjeringen gir kritiske synspunkter på en rekke forhold i Norge, blant annet for mye familievold, overgrep og voldtekter mot kvinner, for store lønnsforskjeller mellom kjønnene, innvandrere blir diskriminert, for mye hatkriminalitet og for mange barn som blir for dårlig behandlet i fengsel.- Den største forskjellen er at kvinner er underrepresentert i styrende posisjoner, at langt flere kvinner jobber deltid og at kvinner i gjennomsnitt tjener bare 85 prosent av hva menn tjener, slår regjeringen fast.Rapporten tar også opp en slapp skole og funksjonshemmedes problemer. Rapporten roses av Den norske Helsingforskomité og Senter for menneskerettigheter.- Vanligvis er de ulike medlemslandene i FN veldig flinke til å skryte av hvor flinke de er. Her har norske myndigheter valgt en helt annen linje. Jeg har aldri før lest en rapport som er like selvkritisk for dette, sier Elin Saga Kjørholt, leder av nasjonal institusjon i menneskerettighetssenteret. (©NTB)