Bøndenes inntekter flater ut

Dyrere energi og gjødsel spiste opp det meste av inntektsøkningen i landbruket i fjor.

Publisert 16. des. 2009 kl. 06.48
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 150 ord
Foto: Scanpix
Det viser granskingen av 861 bonderegnskap.Etter et ekstraordinært godt år i 2007 er det stopp. Inntektene til norske bønder sakket etter i fjor, viser den årlige driftsgranskingen fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).- Fra 2007 til 2008 økte inntekten fra ett årsverk i jordbruket med vel 4 prosent. Inntektsøkningen i andre yrkesgrupper var 5 til 6 prosent, sier seniorrådgiver Torbjørn Haukås i Nilf til Nationen.
Sakker etter
Gjennomsnittsbetalingen for et årsverk i jordbruket i fjor endte på 212.500 kroner. Dette skal dekke 1.845 arbeidstimer pluss forrenting av egenkapitalen.- Målet med jordbruksoppgjørene har vært at inntekten fra jordbruk skal nærme seg inntekten i andre yrker. I fjor gikk det andre veien, sier Haukås.Gode kornavlinger var med på å dra opp inntektsnivået, men høyere energipriser og dyrere gjødsel dro i motsatt retning.- Brutto produksjonsinntekter var gode i 2008, men de ble blant annet spist opp av en dobling i gjødselprisene, sier Haukås. (©NTB)