Går av etter trusler

Lederen for arkivene om det tidligere hemmelige politiet i Romania, Securitate, har gått av etter å ha mottatt en rekke drapstrusler.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Lederen for Securitate-arkivet, Ladislau Csendes, sier at både han og hans kolleger har mottatt utallige trusler siden han tiltrådte stillingen i juli 2007.Begeret ble fullt da ukjente personer for kort tid siden skjøt gjennom vinduene til en av arkivets jurister, opplyser Csendes til det rumenske nyhetsbyrået Mediafax.Stadige beskrivelser i rumenske medier av angivelig svært høye lønninger blant de arkivansatte har vært en medvirkende årsak til avgangen, tilføyer arkivsjefen.Securitate-arkivet, forkortet CNSAS, forvalter en stor del av arkivene etter det hemmelige politiet Securitate. Ofrene for Securitate kan få adgang til arkivmateriale om seg selv.Arkivet kan også undersøke politikeres og andre ledende tjenestemenn- og kvinners forbindelser til de hemmelige tjenestene mens Romania var under kommunistisk styre. Dokumentene kan bare offentliggjøres hvis en domstol godkjenner det. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv