Sterk start på julehandelen

Handelsnæringen rapporterer om økning i omsetningen på mellom 4 og 5 prosent den første uken i desember i år. Betaling med kort har økt enda sterkere.

Publisert 11. des. 2009 kl. 16.16
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 368 ord
Bruk av kort ved betaling for varer - Foto: Scanpix
Bruken av betalingskort økte med 10 prosent i november og første uke i desember sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra BBS (Bankenes Betalingssentral).- Vi ser at julehandelen er i gang som forventet. Den første uken i desember gir en god pekepinn på utviklingen i handelen. Dette tyder på at folk bruker mer penger. Det kan også bety at flere er tidligere ute med julehandelen i år, sier kommunikasjonsdirektør Stein-Arne Tjore i BBS til NTB.Bruker penger vi harHan regner med at økningen i kortbruken vil bli noe lavere når de største handledagene i desember kommer. Det viser erfaringer fra tidligere år.I løpet av den første uken i desember trakk nordmenn kortene 22 millioner ganger med en omsetning på 9 milliarder kroner.Bankkortene står for det meste av korthandelen. Så langt i 2009 er over 94 prosent av kortkjøpene gjennomført med bankkort, ikke kredittkort.- Nordmenn bruker i all hovedsak penger de har på konto når det handles til jul, sier Tjore.- Sterk julehandelstartKjøpesenterkjeden Steen & Strøm rapporterer om 4,1 prosent økning i salget i første uke i desember i år.- Mens salgstallene fra slutten av november var moderate, har julehandelen nå kommet sterkt i gang, sier direktør for Steen & Strøms kjøpesentre i Norge, Sigbjørn Hoem.- Vi har sett tilsvarende trend de seneste årene. Julehandelen forskyver seg litt nærmere jul hvert år, sier Hoem som forteller at kjøpesenterkjeden venter en total vekst i julehandelen i år på to prosent.- Men fortsetter trenden fra sist uke, må vi oppjustere våre prognoser.Venter 3 prosent økningHandelsnæringens organisasjon HSH har hentet inn tall fra 150 kjøpesentre her i landet. De viser en omsetningsøkning på 5 prosent den første uken i desember i år sammenlignet med fjoråret.- Økningen må ses i sammenheng med at omsetningen den tilsvarende uken i fjor var hele 4 prosent lavere enn i 2007, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i HSH.HSHs prognoser går ut på en vekst i julehandelen på 3 prosent i år. Det innebærer at det vil bli handlet for om lag 45 milliarder kroner i desember.Det er ekstraomsetningen i desember i forhold til resten av året som defineres som julehandel. I år anslås den til nær 12 milliarder kroner eller 2.500 krone per nordmann. (©NTB)