Eksplosjon ved gasskraftverk i USA

Voldsom eksplosjon kostet minst fem mennesker livet.

Foto: AP Photo/The Middletown Press, Catherine Avalone
Næringsliv

Myndighetene gjorde det klart at de ikke har oversikt over hvor mange som var i arbeid på Kleen Energy-kraftverket i Middletown, som fortsatt var under bygging, og at de derfor ikke vet hvor mange som måtte være savnet.- Vi vet at tolv personer er skadd. Fem personer har mistet livet, sa borgermester Sebastian Giuliano på en pressekonferanse søndag kveld.Brannvesenet sier at en gasslekkasje under testrensing av gassledningene i anlegget ser ut til å være årsaken til den massive eksplosjonen. Myndighetene har allerede utelukket terrorisme.Så mange som 200 personer har sitt arbeid på anlegget, og det nøyaktige antall døde blir ikke kjent før entreprenørene legger fram sine lister over ansatte, ifølge Giuliano. Det kan ha vært færre til stede da ulykken skjedde fordi det var søndag.Tråler ruineneRedningsmannskaper med hunder gjennomsøkte ruinene mens brannvesenet drev etterslukking etter den voldsomme smellen med påfølgende brann.Eksplosjonen var så kraftig at vindusruter ble knust flere kilometer unna og folk i nærheten trodde det var jordskjelv.- Det var en ildkule og en masse røyk som steg til værs. Eksplosjonen var kraftig nok til å knuse et av våre vinduer. Naboene fikk også vinduer knust, sier Scott Harmann som bor på den andre siden av elva fra kraftverket.- Jeg kjente at bakken ristet og trodde et tre hadde falt i nærheten, sier Ethan Gollar, som bor 12 kilometer fra Middletown.Flere titall sykebiler fra hele regionen, brannbiler og flere helikoptre kom til stedet umiddelbart etter eksplosjonen, som skjedde søndag formiddag.Uklart antallDet hersket i begynnelsen stor forvirring om hvor mange som kan ha vært til stede og hvor mange som mistet livet. Myndighetene gjorde det klart at det kunne dreie seg om et stort antall døde.- Det er lik overalt, sa en person på stedet kort etter at det smalt, og myndighetene kalte situasjonen uoversiktlig.- Meldingene varierer mellom noen få til kanskje så mange som 50 døde, sa Brian Albert ved Middlesex-sykehuset rett etter eksplosjonen mens skadde ble brakt inn.En talsmann for brannvesenet sa at man først mente at det var rundt 50 arbeidere til stede, mens Giuliano sa at det kunne være mellom 100 og 200.- Men heldigvis har jeg hørt at de fleste som jobbet der, ble evakuert fra bygningen da de gjennomførte testen, sa han.Største i regionenKleen Energy-kraftverket, som har en kapasitet på 620 megawatt, skulle bli det største i New England når det ble startet opp senere i år.Det er basert på naturgass og et turbinsystem som utnytter gjenbruk av overflødig varme, og skulle derfor bli spesielt effektivt.Mye av utstyret, som er levert av Siemens i Tyskland, var i ferd med å installeres, men var ennå ikke satt i virksomhet.Det har ikke tidligere vært noen ulykker eller brudd på sikkerhetsbestemmelsene ved anlegget, som etter planen skulle startes opp senere i år. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv