Polakker drar hjem med inkassogjeld

Stadig flere som er bosatt i utlandet skylder penger til norske kreditorer. Svenskene topper listen, mens polakkene er en gruppe i kraftig økning.

Næringsliv

De siste par årene har folk bosatt i Polen klatret opp til en tolvte plass på listen over de som skylder mest til norske kreditorer.Inkassoselskapet Lindorff har 188 pågående inkassokrav mot personer og bedrifter i Polen. Det er tre ganger så mange som i 2007. Totalt skylder personer og bedrifter i Polen rundt 9 millioner kroner til norske kreditorer.- Kravene retter seg både mot polske bedrifter og mot polakker som har bodd og arbeidet i Norge tidligere, sier leder for internasjonal avdeling i Lindorff, Rune Ohlgren, til Aftenposten.De mest typiske kravene ligger på mellom 10.000 og 100.000 kroner, men noen er også i millionklassen. De fleste kravene blir gjort opp og baserer seg på frivillig oppgjør.For kreditorbransjen totalt er det anslått at personer og bedrifter i utlandet har inkassokrav i Norge på til sammen nesten 2 milliarder kroner. Dette beløpet er fordelt på 35.000-40.000 krav.Ifølge Lindorffs statistikk er skyldnerne bosatt i over 130 land. Polen ligger altså på tolvte plass på denne listen. Sverige ligger på topp, fulgt av Spania og Danmark.Det sendes også stadig flere krav til Brasil og Tyrkia.- De typiske skyldnerne i Tyrkia og Brasil er nordmenn som har flyttet dit, sier Ohlgren. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv