Ikke hele oljefondet styres av etikkregler

Rundt 15 prosent av oljefondets investeringer gjøres uten de etiske retningslinjene som ellers gjelder for forvaltningen av fremtidens pensjoner. - Helt greit, mener finansministeren.

Foto: Scanpix

Rundt 15 prosent av oljefondets investeringer gjøres uten de etiske retningslinjene som ellers gjelder for forvaltningen av fremtidens pensjoner. Og slik skal det fortsette, mener finansministeren.- Det er lite sannsynlig med nye etiske retningslinjer for statsobligasjoner, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til Aftenposten.Oljefondet, eller Statens pensjonsfond - utland, som er det formelle navnet, har etiske retningslinjer som styrer hvilke aksjer forvalterne kan investere i. Men disse prinsippene gjelder ikke for kjøp av statsobligasjoner, der rundt 15 prosent av fondets 2.600 milliarder kroner er investert.En statsobligasjon betyr i praksis at fondet har lånt ut penger til andre lands regjeringer. Det byr på problemer, mener generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge:- Det er snakk om helt betingelsesløse lån til stater. Da blir det problematisk når de samme statene er involvert i menneskerettighetsbrudd, sier han.Amnesty har sammen med organisasjonene Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Slett U-landsgjelden sendt brev til finansministeren der de ber regjeringen innføre etiske retningslinjer også for oljefondets statsobligasjoner.Johnsen har ikke svart på brevet ennå, men avviser noen endring overfor Aftenposten. no:- Forholdet til land er noe utenrikspolitikken skal ivareta. Det er den viktigste forklaringen, svarer han.På listen finnes det kun ett unntak: Burma. Ifølge Johnsen kan flere land komme på listen kun dersom en enstemmig verdensopinion fordømmer dem. (©NTB)