Leter etter gresk løsning

Den tyske finansministeren ønsker seg muligheten til å fjerne land fra eurosamarbeidet dersom de ikke har finansene i orden. Men det vil ikke løse noen problemer å kaste ut Hellas, mener norsk økonomiprofessor.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Eurolandenes finansministre diskuterer problemene i den greske økonomien i Brussel mandag. Senest tirsdag skal EU-landene avgjøre om grekernes spareprogram er tilstrekkelig for å redde situasjonen. Den store greske statsgjelden har skapt bekymring for om eurolandet rett og slett kan gå konkurs, og EU vurderer nå hvordan de eventuelt skal trå til. Blant tiltakene som foreslås, er både bilaterale lån og lånegarantier, skriver nyhetsbyrået Reuters.En EU-kilde sier det vurderes å lage et rammeverk som kan benyttes dersom det skulle bli nødvendig. Ministrene vil diskutere prinsipper for dette på mandagens møte, men ikke love konkrete summer, ifølge kilden. Håpet er at et slikt sikkerhetsnett vil gjøre det billigere for Hellas å låne penger, ifølge en kilde AFP har snakket med.Men både Frankrikes finansminister, Christine Lagarde, og hennes tyske kollega Wolfgang Schäuble avviser at det vil bli tatt noen beslutning på mandagens møte. Schäuble sier han har respekt for den greske regjeringens tiltak. Til den tyske avisen Bild gjør Schäuble det imidlertid klart at han ønsker seg strengere regler for å hindre at samarbeidet kommer i et lignende uføre igjen.- I ekstreme kriser må vi ha muligheten til å fjerne et land fra eurosamarbeidet dersom det ikke har finansene i orden, sier Schäuble.