Milliardtap for torske-oppdretterne

Norske torskeoppdrettere har tapt over én milliard kroner fra 2005 til 2008.

Foto: Scanpix

Flere aktører har gitt seg og bransjen regner med halvering i løpet av to år.I 2007 var det 27 torskeoppdrettsselskap som til sammen drev på 450 konsesjoner langs norskekysten. I 2010 vil det være drift i bare 15 selskaper og halvparten av konsesjonene, ifølge en oversikt fra Norsk Sjømat.De tre største aktørene, Marine Harvest, Grieg Seafood og Fjordlaks Marine har allerede kastet kortene.Norsk Sjømatsenter anslår at produksjonen vil synke fra rundt 21.000 tonn i fjor til et sted mellom 7.000 tonn og 14.000 tonn i løpet av de neste to årene.- Prisen på torsk har falt dramatisk i løpet av de siste årene. Den ligger nå på omtrent halvparten av prisen for laks. I 2001, da torskeoppdrettet i Norge for alvor begynte å skyte fart, var situasjonen omvendt, sier Jørgen Borthen i Norsk Sjømatsenter til Adresseavisen. (©NTB)