Korea fra krise til krig?

De færreste tror at krisen mellom Nord- og Sør-Korea vil ende i full krig, slik Nord-Korea har truet med. Men flere uberegnelige faktorer gjør det ytterst vanskelig å spå hvilken vei krisen vil ta.

Sør-koreanere følger en oppskytning av en nord-koreansk rakett på TV - Foto: Scanpix
Næringsliv

Onsdag meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at det sørkoreanske forsvaret hadde «mistet» sporet av fire nordkoreanske ubåter som hadde forlatt nordkoreansk havn mandag eller tirsdag. USA og Sør-Korea varslet for sin del en snarlig antiubåtøvelse i Gulehavet. Militær konfrontasjon kan altså åpenbart ikke utelukkes.Også politisk kan krisen skjerpe seg ytterligere. Nord-Korea har offisielt truet med sterke reaksjoner, inkludert full krig, dersom landet straffes med for eksempel ytterligere FN-sanksjoner. Sør-Korea er i ferd med å legge fram en pakke med nye sanksjoner for Sikkerhetsrådet, men det er uvisst om rådet vil vedta dem, det være seg helt, delvis eller overhodet ikke.- Jeg ser den risikoen som svært liten, sier Anders C. Sjaastad, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tidligere forsvarsminister og mangeårig stortingsrepresentant, til NTB om utsiktene til at krisen blir en militær konflikt.Kinas rolle Han peker på at Nord-Korea har en tradisjon for voldsom språkbruk og trusler. I tillegg tror han Kina vil gjøre sitt ytterste for å hindre at krisen forverres og eventuelt eksploderer i krig.- Det vil være et katastrofescenario, sier Sjaastad.- Og for Kina et stort prestisjenederlag. Og jeg tror Kina fortsatt har innflytelse på Nord-Korea, tilføyer han.Også USA satser på at Kina skal presse Nord-Korea og dempe konflikten. Utenriksminister Hillary Clinton fikk et løfte fra Kina om at landet vil samarbeide med USA for å dempe krisen. Kina selv betoner at landet opptrer forsiktig med Kim Jong-il.- Dette er et meget komplisert spørsmål. Vi har ingen førstehånds informasjon, sa viseutenriksminister Zhang Zhijun onsdag i Beijing.- Vi vil se på og behandle saken objektivt og rettferdig, avhengig av hva fakta viser.Fredag reiser Kinas statsminister Wen Jiabao til Sør-Korea, der han også møter japanske representanter.

Nyheter
Næringsliv