Mandag morgen sendes Norges første nasjonale satellitt opp i rommet - to måneder på overtid. AISSat-1 skal kjempe mot ulovlig fiske og miljøkriminalitet til sjøs.Sett bort ifra Telenors kommersielle telekommunikasjonssatellitter, er AISSat-1 den første norske satellitten som får se rommets mørke.- Utviklingen er et resultat av helt konkrete behov som Norge står overfor i forvaltningen av de enorme, ressursrike og sårbare havområdene i nord, skriver administrerende direktør Bo N. Andersen i Norsk Romsenter i et innlegg i Aftenposten.Norske myndigheter vil bruke satellitten i kampen mot ulovlig fiske og miljøkriminalitet til sjøs, som å spore fartøy som er ansvarlige for oljeutslipp. Den vil også styrke redningstjenesten og gi bedre sjøsikkerhet.Satellitten blir skutt opp fra India mandag morgen norsk tid. Handels- og næringsminister Trond Giske (Ap) trakk paralleller til Neil Armstrongs månelanding da han presenterte AISSat-1 i april i år. Planen var da at satellitten skulle skytes opp i begynnelsen av mai.Prislappen er rundt 30 millioner kroner. Andersen peker på at summen er litt mindre enn den største boten som er gitt for ulovlig fiske.- Om satellitten fører til at vi tar en ekstra tjuvfisker, er utgiftene tjent inn. Og da har vi ikke tatt andre miljø- og sikkerhetsgevinster med i regnskapet, skriver han. (©NTB)