Bruker stadig mindre på mat

Vi bruker stadig mindre av lønna vår på mat og må nå jobbe i bare 1 time og 46 minutter for å få råd til mat i en uke.

Økologisk mat - Foto: Scanpix
Næringsliv

Det viser nye beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke som VG har fått tilgang til.Norske husholdninger bruker nå 11,8 prosent av inntekten på mat og alkoholfrie drikkevarer, mot snaue 40 prosent i 1958.- Nordmenn får stadig økt kjøpekraft. Årsaken er økt lønnsinntekt samtidig som prisen på mat holder seg stabil, sier kommunikasjonssjef Marthe Bay Haugen i Norsk Landbrukssamvirke.Samtidig med at vi bruker en stadig mindre del av inntekten vår på mat, øker kjøttforbruket kraftig. Fra 1983 har det økt med hele 23 kilo per person i året.Mens vi i 2008 spiste 77 kilo kjøtt hver, var fiskeforbruket på 36 kilo.- Fisk er blitt dyrere sammenlignet med kjøtt. Dette er ugunstig, siden nordmenn får i seg mer mettet fett, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Mange kan med fordel bytte ut en pølse eller kjøttdeigmiddag i uken med fisk, sier Haakon E. Meyer, leder i Nasjonalt råd for ernæring.

Nyheter
Næringsliv