Norge mangler 30.000 blodgivere

Norge mangler ifølge Blodbanken 30.000 blodgivere. Banken frykter for konsekvensene og oppfordrer nå bedrifter til å sende sine ansatte til blodtapping.

Foto: Scanpix

Antall blodgivere utgjør 2 prosent av landets befolkning, og 30.000 nye blodgivere må til for å dekke behovet, ifølge Blodbanken.Årsaken til blodmangelen skyldes i hovedsak at det foretas flere operasjoner og behandlinger av kreftpasienter enn før. I tillegg er det nå færre blodgivere her i landet enn tidligere, melder TV 2.- Dette er en helt nødvendig oppgave for at sykehusene skal fungere og cirka halvparten av menneskene her i landet vil trenge blod i løpet av sitt liv, sier Gunnar Grue i Blodbanken.Grue frykter at sykehusene må innstille operasjoner i de nærmeste årene som følge av blodmangel.Ifølge Blodbanken er halvparten av befolkningen egnet som blodgivere. Banken mener derfor at det vil kunne være mulig å nå mange av disse ved å oppfordre landets bedrifter til å sende ansatte til blodtapping.