Støres tepper billigere enn antatt

De mye omtalte afghanske teppene Jonas Gahr Støre (Ap) har fått i gave, er mindre verdt enn utenriksministeren selv har anslått.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre - Foto: Scanpix

Fredag ble alle de fem teppene taksert på nytt, og totalsummen viser seg å være mellom 17.000 og 19.000 kroner, viser et takseringsdokument NTB har fått fra Utenriksdepartementet. Støre selv hadde anslått en totalverdi på 20.000 kroner, basert på det ene teppet han allerede hadde fått taksert.Ap-statsråden åpnet torsdag for at han kunne ha priset teppene for lavt og dermed skattet for lite:«Alle fem teppene er skattet for, men siden det nå trekkes i tvil om jeg har håndtert dette rett, vil jeg få alle teppene taksert. Dersom verdien avviker fra det jeg tidligere har oppgitt, vil jeg ta kontakt med skattemyndighetene», opplyste Støre til VG og Dagbladet.I stedet viser det seg at altså at avviket går i Støres favør og at han dermed har betalt for mye i skatt. Om Støre dermed får refundert de inntil 1.500 kronene han har «til gode»er foreløpig ikke avklart.Visepresident på Stortinget Marit Nybakk (Ap) mener det kan oppfattes som bestikkelser når politikere beholder dyre gaver privat.- Gaver som gis til politikere, bør gå til institusjonen, og ikke til politikerne privat. Når Stortingets presidentskap og utenrikskomité mottar gaver, gis gavene til Stortinget. Jeg oppfordrer regjeringen til å innføre samme regler, sier Nybakk.