Trekker seg mens Store Norske etterforskes

Både toppsjef og styreleder i entreprenørselskapet Leonard Nielsen og Sønner er siktet for grov korrupsjon. Begge trekker seg fra sine stillinger mens Store Norske etterforskes.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Både administrerende direktør Malvin Nilsen og styreleder Frode Nilsen mener at LNS-konsernet er best tjent med at nye personer, uten bindinger til Store Norske-saken, overtar ansvaret framover.- Dette har kommet som et sjokk på oss alle. Både selskapet og de personer som er siktet er innstilt på samarbeid og åpenhet i forhold til den pågående etterforskning fra Økokrims side. Dersom det viser seg at Malvin og Frode Nilsen har trådt feil i Store Norske-saken tar de ansvaret for det, heter det i en pressemelding fra selskapet.Robert Hermansen Det var tidligere i høst at Økokrim siktet den tidligere direktøren i det statlige kullselskapet Store Norske Spitsbergen Kullompani (SNSK), Robert Hermansen, for økonomisk utroskap. Ved siden av Hermansen ble ytterligere én person og to underleverandører, rederiet Jebsen og Leonard Nilsen & Sønner (LNS), også siktet i saken. Siktelsene mot Malvin Nilsen og Frode Nilsen har ikke tidligere vært offentlig kjent.LNS hadde en avtale med Store Norske om landtransport av kull på Svalbard.I en rapport fra Pareto betegnes avtaler med de to underleverandørene, samt det tyske selskapet Oxbow, som ble inngått da Hermansen var direktør, som uforståelig dyre og langvarige. Ingen av avtalene ble lagt ut på anbud, verken da de ble inngått eller fornyet.Korrupsjon Ifølge TV 2 mottok Hermansen 1 million kroner fra LNS mens han fortsatt var direktør. LNS investerte også 2 millioner kroner i Hermansens private selskap Mineralutvikling, uten at LNS fikk aksjer for investeringen.I 2004 ønsket Hermansen å kjøpe 49,9 prosent av aksjene i Store Norske for 100 millioner kroner, penger han skulle få låne av de tre underleverandørene.Etter at TV 2 i en serie reportasjer tok for seg Hermansen og hans private relasjoner til flere underleverandører, trakk han seg fra flere av sine offentlige styreverv, deriblant som styreleder i Troms Kraft.I en ekstraordinær generalforsamling tirsdag ble Inge K. Hansen valgt som styreleder i LNS og Bjørnar Olsen ny styreleder i LNS Spitsbergen. Dag Rindal Brox er konstituert som administrerende direktør.

Nyheter
Næringsliv