Varsler nye regler for politikergaver

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) vil endre reglene slik at politikere på linje med statsansatte ikke skal kunne motta personlige gaver.

Samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Scanpix.

VG skriver torsdag at blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har mottatt gaver fra utenlandske politikere.Et teppe som Strøm-Erichsen mottok fra den afghanske forsvarsministeren, har en verdi på 35.000 kroner.Begge statsrådene oppgir til avisa at de har skattet av gavene.Organisasjonen Transparency International, som arbeider mot korrupsjon, reagerer.- Afghanistan er et av verdens mest korrupte land. Norske politikere burde være gode eksempler og ikke ta imot denne typen gaver, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge til VG.Med dagens regelverk kan ikke statsansatte motta gaver. Unntaket er hvis det er høflighetsgaver, men gaven må overlates til arbeidsgiver. For politikere er imidlertid reglene annerledes. De kan motta for eksempel gaver ved besøk til eller fra utlandet, men det understrekes at det skal utvises stor tilbakeholdenhet.Nå ønsker statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor å endre reglene.- Det er nå naturlig å justere punktet om gaver til politisk ledelse og ta utgangspunkt i det regelverket som gjelder for statlige tjenestemenn, sier Schjøtt-Pedersen.