En sky av røyk og aske velter ut fra vulkanen, som ligger i et tett befolket område på øya Java. Vulkanen våknet til liv for noen dager siden, men det første store utbruddet kom tirsdag ettermiddag norsk tid.Minst 13 personer har fått brannskader, og varm aske skaper store problemer. En lege på stedet forteller at en tre måneder gammel baby mistet livet som følge av pusteproblemer.- Spedbarnet fikk alvorlige pusteproblemer etter å ha pustet inn vulkansk støv, og vi kunne ikke hjelpe henne, sier legen til MetroTV.Om lag 19.000 mennesker som bor i et risikoområde på 10 kilometer rundt vulkanen, fikk ordre om å evakuere.Rundt 3.000 personer var allerede innlosjert i midlertidige leirer, mens lastebiler flyttet tusenvis av nervøse mennesker, mange iført maske, i sikkerhet tirsdag.Evakuerte er flyttet til rundt 60 tilfluktssentre, og Røde Kors deler ut telt, tepper og presenninger til evakuerte.Merapi-vulkanen er nesten 3.000 meter høy og Indonesias mest aktive av de 69 vulkanene som det er registrert utbrudd i. I 1930 mistet over 1.300 mennesker livet da vulkanen hadde utbrudd. Sist den hadde utbrudd, var i 2006. Da mistet to personer livet.