EU sliter med å berolige markedene

Markedene har liten tillit til EUs evne til å løse gjeldskrisen. Fredag ble Irlands kredittverdighet igjen nedjustert, mens dystre tall viste en forverring av gjeldsproblemene i Spania.

Foto: HegnarOnline
Næringsliv

EUs ledere vil redde euroen gjennom et permanent krisefond, men skeptiske markeder forbereder seg på mer økonomisk uro.Tysklands statsminister Angela Merkel forsikrer at EUs planlagte krisefond vil være stort nok til å hanskes med gjeldskrisen i eurosonen.- Vi vil sluttføre detaljene for denne krisemekanismen innen mars. Fondet vil naturligvis få tilstrekkelige ressurser til å møte fremtidige gjeldssjokk, sa Merkel til journalister fredag.Torsdag ble EU-lederne enige om en mindre endring av Lisboatraktaten. Endringen baner vei for å sette opp et permanent krisefond for eurosonen. Men toppmøtet i Brussel ble fredag avsluttet uten at nye tiltak ble gjort for å berolige markedene.SmittefareInvestorenes tillit ble svekket av at de 27 lederne ikke klarte å bli enige om å hindre at problemene sprer seg fra Hellas og Irland til gjeldstyngede land som Portugal og Spania.- Den siste tids hendelser har vist at den økonomiske uroen til et medlemsland raskt kan true den makrofinansielle stabiliteten til hele EU gjennom ulike smittekanaler, het det i en slutterklæring etter toppmøtet.Kredittratingbyrået Moody's nedgraderte fredag Irlands kredittverdighet med fem hakk på skalaen. Begrunnelsen var økende usikkerhet over landets finanser.

Nyheter
Næringsliv