Nordmenn bruker mest på julehandel

Norges innbyggere bruker langt mer penger på julehandel enn dansker og svensker, viser undersøkelse.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Ekstraforbruket som julehandelen medfører i Norge vil havne på om lag 1.880 kroner per innbygger i år. Danskene vil bruke 1.270 kroner ekstra, mens svenskene i gjennomsnitt kommer til å bruke 870 kroner. Det viser en analyse fra Danske Bank og Fokus Bank i Norge.- Vi bruker svært nøkterne metoder i beregningen, men nivåforskjellene som avdekkes er uansett tydelige nok: Samlet sett tror vi den norske julehandelen havner på 9,2 milliarder kroner. Det er mer enn i de to andre landene, selv om antall innbyggere er betydelig lavere i Norge, sier privatøkonom Las Olsen i Danske Bank til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.Han mener forskjellene har sammenheng med at norsk økonomi er friskmeldt etter finanskrisen, mens andre sliter mer med ettervirkningene.Forbruket i Norge vil likevel ikke ta av på samme måte som det gjorde i fjor, ifølge en undersøkelse som Sentio har utført for Fokus Bank.- Sju av ti nordmenn planlegger å bruke det samme som de gjorde i fjor på julehandelen. Faktisk er det flere som sier de vil senke forbruket enn som sier de vil øke det, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Nyheter
Næringsliv