- Det finnes ingen sesam, sesam-løsning

- Det hele blir litt Lehman Brothers-aktig, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen og kommenterer gårsdagens hendelser.

Publisert 13. jan. 2011 kl. 10.32
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 06.42
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 212 ord
Jan Andreassen i Terra Gruppen - Foto: Finansavisen

Portugal fikk onsdag inn 1,25 milliarder sårt trengte euro. Men problemene er langt fra over, påpeker Terra-økonom Jan L. Andreassen.- Det underliggende budsjettunderskuddet er 8 prosent av BNP, gjelden er på cirka 100 prosent og det er ingen vekst i økonomien lenger. Da er det bare et tidsspørsmål før Portugal får betalingsproblemer. Så med mindre de finner et oljefelt eller noe tilsvarende vil de trenge hjelp, sier sjeføkonomen til Finansavisen.Og det kommer til å ta tid - lang tid - å få Europa-skuta på rett kjøl, tror Andreassen.- De må kutte i kostnadene, og det vil ta tid. Dette er i større grad prosesser enn tiltak, det finnes ingen sesam, sesam-løsning. Endringene vil ta mange år, om ikke generasjoner, der Sør-Europa må tilpasse seg. De må vri seg og bli mer konkurransedyktige, sier sjeføkonomen.Han tror imidlertid at det er mindre dramatisk at land går konkurs enn hva folk vil ha det til. Den største smellen ved mislighold vil banker med søreuropeiske papirer i balansene få. Deretter vil markedene bli redde for alle som er eksponert mot disse bankene igjen.- Det hele blir litt Lehman Brothers-aktig, der aktørene ikke var redde for at selve banken skulle kollapse men for alle som ble rammet. Denne gangen bør man imidlertid være bedre forberedt, poengterer Terra-økonomen.