Ingen politisk kontakt mellom Norge og Kina

Selv om den politiske kontakten med Kina fortsatt er på et nullpunkt, håper næringsministeren på en handelsavtale innen utgangen av året.

Publisert 11. jan. 2011 kl. 16.20
Oppdatert 11. jan. 2011 klokken 16.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
Trond Giske - Foto: Scanpix

Den politiske kontakten mellom Norge og Kina har siden tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo vært ikke-eksisterende. Om Elkem-kjøpet er et tegn på at forholdet mellom Norge og Kina er på bedringens vei, mener næringsminister Trond Giske (Ap) det er for tidlig å si noe om.Han håper likevel at en bilateral handelsavtale med Kina kan være klar ved utgangen av 2011, selv om forhandlingene for tiden står i stampe og det er høyst usikkert om det kommer til å skje.- Vi har hatt kontakt med hverandre, men vi har ikke fastsatt når den neste forhandlingsrunden skal finne sted, sier Giske til NTB.Utenriksdepartementet opplyser at i etterkant av fredsprisen har alle møter på politisk nivå og enkelte besøk på arbeidsnivå blitt avlyst og utsatt.Heller ikke statsminister Jens Stoltenberg tør å si noe om når den politiske dialogen med Kina kan komme i gang igjen.- Vi håper den kan normaliseres så raskt som mulig fordi vi mener det er i både Kina og Norges interesser. Oppkjøpet av Elkem er i hvert fall et uttrykk for at det innenfor næringslivet er normale forbindelser, og det er jeg glad for, sier Stoltenberg.