Jobber med regelverk om skytevåpen

Fire departementer jobber med å avklare hva Norge mener om bevæpning av norske skip. Det haster, mener opposisjonen.

Pirater utenfor kysten av Somalia - Foto: Scanpix
Næringsliv

Stadig større aggressivitet fra piratenes side kan medføre at bruk av væpnede vakter kan bli aktuelt i enkelte, spesielle situasjoner, lød beskjeden fra Nærings- og handelsdepartementet (NHD) i august i fjor.Siden da har fire ulike departementer jobbet med å avklare hva Norge skal mene om bevæpning av skip som går gjennom pirattruede farvann, skriver Bergens Tidende.- Det haster nå mer enn noensinne at regjeringen avklarer hvilke regler som skal gjelde for bevæpning slik at norske skip ikke ender opp som ekstra attraktive mål for piratene, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten.Les også: Stolt-Nielsen vil drepe pirater på stedetMen til tross for press fra både rederinæringen og opposisjonen er det fortsatt ingen avklaring fra myndighetenes side.- Feltet er komplekst, og det er behov for juridiske avklaringer. Vi skal se på hvordan skipssikkerhetsloven, vaktvirksomhetsloven og våpenlovens anvendelsesområder griper inn i hverandre, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i Justis- og politidepartementet til Bergens Tidende.Hun lover en avklaring «om kort tid». Skipssikkerhetsloven gir kapteinen rett til å bruke maktmidler når det er nødvendig for å beskytte skipet.Det er også grenser for hvilke tjenester som kan tilbys av norske vaktselskaper, men 1. april trer ny lov om vaktvirksomhet i kraft, og lovendringen unntar skip fra forbudet mot væpnede vakter. Det vil i teorien gjøre det mulig å leie vaktselskaper med våpen.

Nyheter
Næringsliv