Gaddafi sendte fredag ut en skriftlig kunngjøring der han etterlyser Europas anerkjennelse av Libyas innsats når det gjelder flere av Europas viktigste interesser.- Hvis ikke Europa støtter, men i stedet ignorerer Libyas aktive rolle i kampen mot migrasjon og som garantist for stabiliteten i Nord-Afrika og hele Afrika, vil Libya bli nødt til å trekke tilbake sin innsats i kampen mot terror og fullt og helt endre sin holdning til al-Qaida, skriver Gaddafi. Meldingen ble offentliggjort av nyhetsbyrået Jana og fremsto som en direkte henvendelse til EU-landenes ledere, som fredag var samlet i Brussel for å diskutere hva som kan gjøres for å presse Gaddafi til å gå av.Tidligere har Gaddafi anklaget al-Qaida for å stå bak det snart fire uker lange opprøret. Han har også sagt at han er i stand til å nedkjempe kreftene som ønsker å omgjøre Libya til et nytt Somalia.I fredagens uttalelse heter det også at Gaddafis regime vil trekke tilbake støtten som ifølge Gaddafi «hindrer at millioner av svarte strømmer inn i Europa».