Lederen for opprørsstyrkene, Libyas tidligere innenriksminister general Abdel Fatah Yunis, framholdt søndag at tilbaketrekkingen til Ajdabiyah er taktisk og lover å forsvare byen, som ligger knappe 80 kilometer øst for Brega.- Å trekke seg taktisk tilbake noen kilometer betyr ingenting militært, særlig ikke når slagmarken er en halvørken, sa Yunis søndag.Ajdabiyah er inngangsporten til de strategiske opprørsstyrte byene Tobruk og Benghazi.
Press- RensketSøker trygghet
Gaddafis framrykking legger fornyet press på landene som overveier å innføre en flyforbudssone over Libya. Frankrikes utenriksminister Alain Juppe varslet søndag at Libya vil stå høyt på dagsordenen når utenriksministrene i G8-landene møtes i Paris mandag.Samtidig melder den libyske regjeringen at den støtter forslaget fra Den afrikanske union (AU) om å la fem afrikanske presidenter mekle mellom regjeringen og opprørerne. Men Gaddafis regime er langt mindre fornøyd med lørdagens vedtak i Den arabiske liga om å be FN innføre et flyforbud over Libya.Samtidig gjorde Ligaen det klart at de mener opprørerne representerer det libyske folk. Ligaen har derfor besluttet å opprette kontakt med opprørsrådet i landet.- Det finnes ikke noen oppstand lenger, sier Nabeel Tijouri, en av opprørerne som måtte trekke seg ut fra oljebyen Brega da Gaddafi-lojale styrker angrep søndag morgen.Den viktige kystbyen er den siste i rekken av byer som har falt til Gaddafi den siste uken.- Forleden dag var vi i Ras Lanuf, så Brega. I overmorgen vil vi være i Benghazi, sier Tijouri til Reuters. Maskinpistolen hans ble ødelagt i kampene i Brega søndag morgen.Statlig fjernsyn meldte søndag formiddag at oljebyen hadde blitt «rensket for opprørere». Det nasjonale oljeselskapet ba samtidig internasjonale oljeselskaper og arbeidere om å returnere til landets terminaler og konstaterte at de nå er «trygge».I forkant av angrepet mot Brega var frykten for Gaddafis styrker stor, og mange familier flyktet fra byen. Søndag morgen tok opprørere stilling i utkanten av Brega, klare til å forsvare byen. Byen, som er omkranset av oljeterminaler, ligger mellom Gaddafis hovedsete i Tripoli og det opprørskontrollerte vest.- Det gjør meg trist å se folk flykte fra sine egne hjem for å søke trygghet. Ras Lanuf var et boligområde, og nå er det ødelagt. Hvorfor? sier den 31 år gamle oljearbeideren Rafah Farsi.Gaddafis styrker tvang lørdag opprørerne tilbake fra fronten ved Ras Lanuf. Soldatene angrep oljebyen med stridsvogner og krigsfly, mens opprørerne bare hadde lette våpen og maskingevær å forsvare seg med.