Gaddafi rykker fram mot libysk oljeby

Bakkestyrker som støtter president Muammar Gaddafi, rykker fram mot oljebyen Brega øst i Libya. Gaddafi skal ha gitt sine sønner Saadi og Khamis kommandoen over offensiven.

Muammar Gaddafi. Foto: AP/Scanpix
Næringsliv
Dette tyder på at Gaddafi nå sender noen av sine beste avdelinger mot opprørerne i de østlige delene av landet, skrev nyhetsbyrået Reuters tirsdag. Det diplomatiske arbeidet for en fredelig løsning på konflikten i Libya har foreløpig ikke ført fram.Mens Frankrike og Storbritannia arbeider for en flyforbudssone over det nordafrikanske landet, er Russland, Tyskland og USA skeptiske. Derfor vil en felles erklæring fra G8-gruppen av store industriland ikke nevne en slik sone, blir det sagt på diplomatisk hold.Samtidig ser det ut til at Den afrikanske union (AU) har begynt å engasjere seg sterkere i Libya-krisen. Innen få dager skal en delegasjon med afrikanske ledere, blant annet Sør-Afrikas president Jacob Zuma, reise til det nordafrikanske landet for å vurdere situasjonen, opplyste en sørafrikansk tjenestemann tirsdag.
Bombet AjdabiyaIkke overbevistStanset ferje
Fly fra Gaddafis styrker bombet tirsdag utkantene av byen Ajdabiya om lag 80 kilometer nordøst for Brega, fortalte øyenvitner. Minst en opprørssoldat ble drept og en annen såret i angrepet mot Ajdabiya, som står under opprørernes kontroll.Ifølge Reuters avtegner det seg et mønster i de libyske regjeringsstyrkenes operasjoner. Operasjonene innledes med bombeangrep fra lufta, deretter tar artilleriet over, før pansrede styrker går til angrep mot opprørernes stillinger.Hvis regjeringsstyrkene vinner kampene om Ajdabiya og Brega, kan det neste store slaget komme til å stå om Benghazi, en kystby lenger nord i Libya med rundt 670.000 innbyggere. Benghazi er i dag et viktig støttepunkt for opprørerne.Libya sto høyt oppe på dagsordenen, da G8-landenes utenriksministre tirsdag fortsatte sitt møte i Paris. Den franske verten Alain Juppé sa at han og hans britiske kollega William Hague ikke hadde greid å overbevise de andre deltakerne om behovet for en flyforbudssone.Frankrikes president Nicolas Sarkozy har ifølge diplomatiske kilder et sterkt ønske om å ta lederskap i denne saken. Hans internasjonale anseelse fikk en knekk etter svak håndtering av omveltningene i Tunisia i januar.Men Russland mener at en flyforbudssone neppe vil få noen virkning, og i verste fall kan virke mot sin hensikt. Italias utenriksminister Franco Frattini sa tirsdag at G8 kan komme til å sparke ballen over til FNs sikkerhetsråd, som vil bli bedt om å drøfte nye tiltak.Innenriksdepartementet i Roma har gitt ordre om at en ferje med rundt 1.800 flyktninger fra Libya inntil videre ikke får komme inn i italiensk territorialfarvann, ifølge en tjenestemann i havnebyen Augusta på Sicilia. De fleste av flyktningene skal være marokkanere.- Skipet ligger i øyeblikket i internasjonalt farvann utenfor vår kystlinje. Det har bedt om å få gå til havn for å etterfylle drivstoff, men vi har svart at departementet sier nei, sa tjenestemannen Antonio Giummo tirsdag.Kampene i Libya har ført til nesten full stans i landets oljeproduksjon, het det i en rapport fra det internasjonale energibyrået IEA tirsdag. Dette har bidratt til sterk stigning i oljeprisen, noe som ifølge IEA i sin tur kan gi en svakere utvikling i verdensøkonomien.