Koussa er ikke tilbudt immunitet

Libyas utenriksminister Moussa Koussa er ikke tilbudt immunitet verken i Storbritannia eller internasjonalt etter at han kom til London.

Publisert 31. mars 2011 kl. 13.15
Oppdatert 31. mars 2011 klokken 13.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord
Libyas president Gaddafi - Foto: Scanpix
- Moussa Koussa er ikke tilbudt immunitet fra britisk eller internasjonalt rettsvesen. Han snakker i øyeblikket med britiske tjenestemenn på frivillig basis, sa utenriksminister William Hague torsdag.Koussa sa opp stillingen sin og sa han ikke lenger ønsket å representere Libya internasjonalt etter at han landet på militærbasen Farnborough onsdag kveld.- Hans oppsigelse viser at Gaddafis regime, som mange andre også har hoppet av fra, er splittet, under press og i ferd med å smuldre opp, sier Hague.- Gaddafi må jo spørre seg hvem som blir den neste som snur ham ryggen, sier han videre.I henhold til sanksjonene som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd, er både Gaddafi og flere av hans nærmeste medarbeidere mistenkt for krigsforbrytelser. De kan derfor utleveres til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.Koussa var sjef for Libyas etterretning i 15 år til han ble utenriksminister i 2009. Han sto sentralt i arbeidet som førte til at Libya i 2003 frasa seg retten til å ha kjernefysiske og kjemiske våpen og dermed ble akseptert av verdenssamfunnet.Men han er også mistenkt for å ha spilt en viktig rolle i bombeattentatet mot Pan American-flyet over Lockerbie i 1998 som kostet 270 mennesker livet.