USA og NATO uenige om Libya-operasjon

NATO vil bare håndheve flyforbudssonen over Libya og ikke gå etter Muammar Gaddafis bakkestyrker, slik USA hevder at det er oppnådd enighet om.

Publisert 25. mars 2011 kl. 12.08
Oppdatert 25. mars 2011 klokken 12.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 393 ord
F-18 Hornet jet fighter lands at the Nato airbase of Birgi, near Trapani, Sicily, Italy. AP Photo/Carmelo Imbesi
Kilder i Washington hevder at NATO vil overta kommando over hele operasjonen i Libya.- Det er oppnådd politisk enighet i NATO om å overta kommandoen over hele operasjonen, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til AFP.Splittelsen er overvunnet. Innen helgen vil NATO ikke bare overta kommando over flyforbudssonen, men også over beskyttelsen av sivilbefolkningen, hevder tjenestemannen videre.
Ikke enigUklart oppdragManglende vilje- Som i Balkan
- I dette øyeblikk er det stadig snakk om én koalisjon-operasjon og én NATO-operasjon, sa imidlertid NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen torsdag kveld.Han presiserer at forsvarsalliansen bare vil overta kommandoen over den delen av operasjonen som går på håndhevelse av flyforbudssonen.Fly fra USA, Storbritannia og Frankrike har de siste dagene også bombet Muammar Gaddafis bakkestyrker. Det har de gjort med henvisning til FN-mandatet som åpner for bruk av militærmakt for å beskytte sivilbefolkningen i landet.Norge har plassert seks jagerfly under amerikansk kommando, og det framstår dermed som uklart hvilken framtidig kommando disse skal underlegges, og hvilke oppdrag de kan bli satt til å løse.Frankrikes president Nicolas Sarkozy bidro ytterligere til forvirringen da han under EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld understreket at NATO ikke ville få politisk ledelse av noen del av Libya-operasjonen.- Operasjonell, teknisk koordinering vil finne sted på NATO-nivå, men politisk koordinering vil skje på koalisjonsnivå, sa Sarkozy.Det vil også sikre at De forente arabiske emirater og Qatar, som etter mye fram og tilbake har gått med på å delta med kampfly, medbestemmelse, påpekte den franske presidenten.Mikkel Vedby Rasmussen, som er professor i statsvitenskap ved universitetet i København, er lite imponert over europeiske lederes håndtering av krisen i Libya.- Det er mer entusiasme enn lederskap, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.Jens Ringsmose ved Institutt for statsvitenskap på Syddansk Universitet er enig og ser med skepsis på NATOs manglende vilje til å overta kommando over hele operasjonen.- Det er et uttrykk for at NATO fortsatt ikke er enig om hva som er målet med operasjonen. Når de ikke kan bli enige om målet, kan de heller ikke bli enige om strategien, mener Ringsmose.Professor Sten Rynning ved Syddansk Universitet mener historien gjentar seg i Libya.- Dette er Balkan-krigen om igjen. Det er dårlig planlegging og dårlig strategi, sier han.- Vi har å gjøre med svake og splittede opprørere, og Gaddafi er svært sterk. For å bli kvitt ham, må vi ville det. Og det er ikke en del av operasjonen, konstaterer Rynning.