7 omkom i voldsom eksplosjon i Oslo

Kraftige eksplosjoner har rammet regjeringskvartalet i Oslo. 7 personer skal være bekreftet omkommet. Det er også kritisk på AUFs sommerleir på Utøya. (Oppdatert kl. 19:38)

Eksplosjon eller bombe i Oslo sentrum, Akersgata og Regjeringskvartalet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

En kraftig eksplosjon har rammet regjeringskvartalet i Oslo. Innsatsleder Thor Langli i politiet sier at de har fått meldinger om en stor bil som kjørte opp mot bygget kort tid før eksplosjonen, men at han foreløpig ikke kan knytte bilen til bomben, sier Langli.Klokken 17:58 bekrefter statsminister Jens Stoltenberg på TV 2 Nyhetskanalen at alle statsrådene er i sikkerhet.Stoltenberg sier også at det er kritisk situasjon på Utøya. I følge Dagbladet er det skyting på øya og ungdommer som svømmer bort fra øya.7 omkomneDet er foreløpig ikke mulig å si hvor mange som er skadd eller omkommet i eksplosjonen i Oslo, men politiet bekrefter kl. 19:38 at 7 personer er omkommet, melder NRK Nyheter.Se flere bilder fra ødeleggelsene i Oslo sentrum nederst i artikkelenFlere utenlandske nettsteder som CNN og BBC News har plukket opp nyheten og bruker stor og profilert plass på den på sine nettsider. Ifølge førstnevnte skal det ha vært to bomber som gikk av fredag ettermiddag.Mange personer er skadet etter den voldsomme eksplosjonen. Hele Regjeringskvartalet er knust - hele bygningen er smadret fra topp til bunn. På bakkenivå kan man se tvers igjen bygningen som huser blant kontoret til Jens Stoltenberg, skriver VG.Et av øyenvitnene sier til NTB at «alle vinduer» i høyblokken er knust og i første etasje er nesten hele etasjen blåst vekk.Basert på bilder på NRK Nyheter ser det ut til at Nærings- og handelsdepartementet er hardt rammet. Også flere bygninger i nærheten, blant annet VG-bygget har fått store skader, melder NTB.Øyenvitner sier det kan se ut som om en bil utenfor høy blokken har vært utgangspunktet for eksplosjonen. Trykkbølgen var så kraftig at vinduer helt ned til Folketaterbygningen ble blåst ut.Se flere bilder fra ødeleggelsene i Oslo sentrum nederst i artikkelenAmbulansepersonell behandler flere skadde på gata utenfor regjeringsbygget, men det er ennå for tidlig å si noe om hvor mange som er skadd og hvor alvorlig skadene er.Statsminister Jens Stoltenberg er i sikkerhet, får NTB bekreftet.Kaos rådet i minuttene etter eksplosjonen. Kirsten Offerdal (51), redaktør i Nynorsk Pressekontor, var på vei ned Karl Johan da eksposisjonen skjedde.- Jeg var ved hjørnet mellom Karl Johan og Møllergata da jeg hørte et enormt smell. Vinduene gikk i flere av byggene rundt meg, på begge sider av gata,- Så kom et enormt lufttrykk, grågul røyk og en lukt av svovel.- Folk stoppet opp og ble lammet, forteller hun.På Stortorget hadde det samlet seg en stor menneskemengde, dette var fire til fem minutter etter smellet. Plutselig snudde hele mengden og løp bort fra Storgata, ned mot Akershus.Fra 12. etasje i postgirobygget så Tina Holm masse ting som ble slengt opp i lufta da eksplosjonen skjedde.- Det kom fra det bygget der helikopterlandingsplassen er, sier Holm til NTB.