Hegnar om syndebukker og tullebukker

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar skriver på lederplass om tullebukker som sutrer, knallhard konkurranse og en som later som han ikke forstår.

Trygve Hegnar - Foto: Scanpix

Følgende leder, skrevet av Finansavisens redaktør Trygve Hegnar, stod på trykk i avisen torsdag 14. juli.Selv om det påviselig er slik at norske matvarer er verdens dyreste, mener norske bønder at norsk mat er blant den billigste i Europa hvis man korrigerer for inntektsnivået i Norge.At det norske lønnsnivået er høyt skal vi ikke bestride, men når nordmenn har betalt for dyre biler, dyre bøker, dyr bensin og mye annet som er relativt dyrt i Norge, så er det ikke sikkert at alle synes det er greit å betale ekstra mye for maten også. Karavanene til Strømstad taler et tydelig språk.Maten blir ikke billig fordi inntekten er høy. Hadde vi i Norge hatt svensk prisnivå på mat, ville husholdningene hatt mer penger igjen til kultur, reiser, opplevelser, hus og hjem, sparing og mye annet. Det er bare norske bønder som later som de ikke forstår dette.Men samtidig som bøndene hevder at norsk mat er så rasende billig, står de i disse dager frem og sutrer over at de norske matvarekjedene 1. juli har økt matvareprisene med rundt én prosent. Det er Nationen som har talt opp, og avisen har funnet ut at Rema 1000 har økt prisene med 1,53 prosent, Kiwi med 0,99 prosent, Coop med 2,40 prosent, Nærbutikken med 0,14 prosent og Ica med 1,60 prosent.(Mer under bildet)Prisøkningene kommer etter landbruksoppgjøret i mai, og Landbruks- og matdepartementet regnet da ut at årets oppgjør ville slå ut med 0,7 prosent i matvareprisene. I gjennomsnitt ligger prisøkningen noe over dette, og lederen i Norsk Bondelag, Nils T. Bjørke, er irritert.Han sier til Nationen at «det er tydelig at kjedene synes det er voldsomt behagelig å ha noen å skylde på. Det er ikke tvil om at kjedene benytter anledningen til å løfte marginene både på det oppgjøret er ansvarlig for og resten.»Men nå er det altså slik at Landbruksdepartementet selv mener oppgjøret isolert tilsier en prisvekst på 0,7 prosent, og så er det faktisk noe som heter økte strømutgifter, økte lønnskostnader, transportkostnader, emballasje og sikkert andre kostnadsøkninger også.Hvordan kan bøndene og Nationen da mase om at matvareprisene øker med rundt én prosent?Dessuten, og da er vi tilbake ved utgangspunktet: Når Norges Bondelag og bøndene mener at de norske matvareprisene er blant de laveste i Europa, hvorfor er det da så galt at de øker med rundt én prosent? Mindre kunne det vel ikke bli.Saken er nok den at prisøkningen hos kjedene er så lav fordi konkurransen er knallhard.Professor Odd Gisholt ved BI sier at «handelen er i dag redd for å sette opp prisene. Kjedene stjeler heller marginer fra seg selv enn å miste kunder til konkurrentene.»Bondelagsleder Bjørke sier at han føler seg som en «syndebukk.»Tullebukk.