Pentagon bruker mer, uten å få mer igjen

Det amerikanske forsvaret har omtrent samme størrelse, struktur og evne som for ti år siden, men koster likevel skattebetalerne 35 prosent mer, viser en ny rapport.

Norske soldater i Afghanistan - Foto: Scanpix

Den uavhengige tankesmia Center for Strategic and Budgetary Assessments har analysert forsvarsbudsjettene de siste ti årene og mener at det er god grunn til å stille spørsmål ved Pentagons pengebruk.Den amerikanske forsvarsledelsen har blant annet brukt 257 milliarder kroner på å utvikle våpensystemer som aldri ble tatt i bruk, enten som følge av høy prislapp eller teknologiske problemer, viser rapporten.En betydelig del av Pentagons forsøk på å modernisere arsenalet det siste tiåret, har derfor ikke bidratt til et mer moderne forsvar, konkluderer tankesmia.Økonomiske nedgangstider tvinger nå det amerikanske forsvaret til budsjettkutt, og mulighetene til omfattende modernisering er svekket, mener tankesmia.- Vi står overfor et tiår med krympende forsvarsbudsjett og vi kommer ikke til å få samme mulighet igjen, sier Todd Harrison som har ledet arbeidet med rapporten.