Republikanere vil ta bistand fra motstanderne

Republikanerne i Kongressen går inn for å redusere bistanden til Pakistan, Israels arabiske naboer og venstreorienterte land i Latin-Amerika.

Hugo Chavez - Foto: Scanpix

I løpet av et høylytt møte i utenrikskomiteen i Representantenes hus som varte langt utover kvelden onsdag, tok republikanerne sikte på nedskjæringer på president Barack Obamas bistandsbudsjett til en verdi av 6,4 milliarder dollar.Blant tiltakene republikanerne foreslår, er å legge nye strenge betingelser på bistanden til Pakistan på et tidspunkt da det er stadig større bekymring for hvor Pakistans militære og etterretning står i kampen mot al-Qaida og Taliban.- Dette lovforslaget bør gjøre det klart for den pakistanske regjeringen at vi ikke kan fortsette som før, og at de blir holdt ansvarlig om de nekter å samarbeide, sier den republikanske komitélederen Ileana Ros-Lehtinen fra Florida.Vil beholde sivil bistandObama-administrasjonen reduserte nylig militærbistanden til Pakistan med rundt en tredel, men lovte samtidig at 7,5 milliarder til skoler, infrastruktur og demokratiske institusjoner over fem år skal fortsette.Det republikanske forslaget vil sette også denne bistanden i fare om ikke administrasjonen kan vise til at Pakistan er villig til å kjempe mot militante islamister.Den demokratiske representanten Howard Berman er enig i at det må stilles krav til Pakistan, men han vil ikke stramme inn på den sivile bistanden.- Nøkkelen til stabilitet på lang sikt i Pakistan, og den eneste måten vi kan ha innflytelse på, er å styrke de sivile institusjonene, ikke svekke dem slik dette forslaget vil gjøre, sier han.