Slakter kyniske Norsk Tipping

Med nytt konsept skal Norsk Tipping lokke enda flere til å spille. Psykiater Hans Olav Fekjær frykter at flere nå vil bli spilleavhengige og kaller Norsk Tipping kynisk.

Hans Olav Fekjær er psykiater og behandler spilleavhengige. På billigbutikken Rema 1000 på Nesodden peker han ivrig på mulige faktorer som kan trigge spilleavhengighet.Den tradisjonelle tippekassen lyser mot oss i skarpe primærfarger. Panteautomaten gir deg valget om å tippe med panten din, istedenfor å ta ut pengene i kassen.Nå har også tippekortene til Norsk Tipping blitt plassert der tyggegummien vanligvis ligger i kassen. Fekjær er svært skeptisk til den nye tippekanalen.- To ting driver pengespill i Norge. Tilgjengelighet, og den enorme mengden reklame, sier han.Kjøpsmetoden spill-i-kasse ble godkjent i februar i år. Fra mars har du kunnet kjøpe Lotto, Viking Lotto, Extra, Keno og Joker i kassen hos REMA 1000. I juli kom også tilbudet hos KIWI og Bunnpris. Coop står for tur.Krever effektivitetNorsk Tipping avviser at spill-i-kasse vil føre til flere spilleavhengige. De ønsker å gi kundene nye, fleksible løsninger.- Vi har 2 millioner kunder som krever mer tempo. Vi har slitt med å engasjere den yngre befolkning, og det er disse som har vært mest positive til at lynspill kan kjøpes i matvarekassen, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jordahl i Norsk Tipping.En undersøkelse gjort av Norsk Tipping viser at 95 prosent av kundene mente at kjøpsmetoden er praktisk, og ni av ti har irritert seg over å måtte stå i to køer når de skal tippe. Dagligvarebutikkene vil få 7,5 prosent av spillinntekten som kommisjonærer.Fekjær synes det er uetisk av selskapet å få med seg butikkene på å gjøre spill mer tilgjengelig, når det er de fattigste som spiller mest.- Du må ha en stor dose kynisme for å hente inn penger fra lavinntektsgrupper, mener psykiateren.