Svindler bedrifter grovt med enkle metoder

Norske bedrifter risikerer å bli svindlet for millioner av kroner på grunn av et smutthull i loven.

Foto: Scanpix

Den grove, men samtidig rimelig enkle svindelen går ut på at utenlandske eiere oppretter enkeltmannsforetak i Norge, tar opp kreditt og stikker av med pengene med minimale muligheter for å kunne straffeforfølges.I mai var det registrert 2.921 enkeltmannsforetak (ENK) opprettet av utenlandske eiere. Av disse er 242 foretak eller personer registrert med betalingsanmerkninger. Disse personene skylder til sammen 34,4 millioner kroner i registrerte betalingsanmerkninger per 1. mai 2011, noe som gir et snitt på nesten 150.000 kroner.Krever postadresse Problemet ligger i at Brønnøysundregistrene kun krever postadresse og ikke fysisk tilstedeværelse i Norge.- Enkeltmannsforetak kan etableres i Norge uten at personene bak i realiteten er personlig ansvarlige. Loven fungerer altså ikke i praksis. Man klarer ikke å straffeforfølge dem over landegrensene, sier Bente Thorbjørnsen, direktør i Experian Norge til NTB.De siste tilbakemeldingene kan tyde på at svindelen rammer mobiloperatører og kredittinstitusjoner hardest.Ny svindeltrend- Det er et økende problem at personer bruker norske enkeltmannsforetak fra utlandet til å få kreditt i Norge, men uten at de noen gang har tenkt å betale tilbake. Det virker som vi har fått en ny svindeltrend, konstaterer Thorbjørnsen.