Overraskende tall fra USA sender børsen opp fra dypet

USA-tallet som karakteriseres som månedens desidert viktigste nyhet har akkurat blitt sluppet. Her er fasit, som kan sende børsene verden over enda lenger ned i gjørmen eller gi en etterlengtet opptur.

Wall Street foto: Scanpix Meek, Tore
Næringsliv

Ferske jobbtall fra USA fredag - de såkalte Nonfarm Payrolls-tallene - viser at det ble skapt 117.000 arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren i USA i juli måned.Analytikere hadde på forhånd ventet at det i denne omgang skulle bli skapt et sted mellom 75.000 og 95.000 arbeidsplasser. Fasit for juni måned var at det ble skapt kun 46.000 nye arbeidsplasser. Dette tallet ble fredag revidert opp fra 18.000.Den private sysselsettingen var opp med 154.000 mot 80.000 forrige måned. Det var ventet en oppgang på 113.000.Ledighetsraten kom inn på 9,1 i juli, mens det var ventet en uendret arbeidsledighet på 9,2 prosent.Les mer om rapporten på nettsidene til Bureau of Labor Statistics herOslo Børs hopper kraftig på tallene fra USA og OSEBX-indeksen har gått fra rundt 368 like før tallene kom til rundt 375,50 i skrivende stund.Oslo Børs krøp over i pluss kort tid etter at USA-tallene hadde blitt publisert, og er klokken 15.07 opp 0,17 prosent til 375,96. Futures i USA snur fullstendig på nyheten fra USA, og fra å ligge an til et fall på rundt 120 poeng fra start venter man nå at Dow Jones vil stige 66 poeng når børsene åpner.-Amerikansk arbeidsløshet har nå steget tre måneder på rad. Fortsetter oppgangen i juli, vil det være et sterkt signal om at en nedgangstid er nært forestående eller allerede har begynt. Det vil i utgangspunktet være dårlig nytt for børsen, uttalte investeringsdirektør Stig Myrseth til HegnarOnline fredag formiddag.Den gjennomsnittlige timelønnen var opp 0,4 prosent på månedsbasis. Det var på forhånd ventet en timelønnsvekst på 0,2 prosent.Nonfarm Payrolls måler antall betalte ansatte som arbeider hel- eller deltid i privat og offentlig sektor utenfor jordbrukssektoren. Utviklingen i arbeidsmarkedet er viktig fordi det er blant de beste indikatorene på nåværende og fremtidig retning i økonomien.Økninger i nonfarm payrolls betyr at flere arbeidere vil forbruke varer og tjenester som bidrar til vekst i økonomien. Økning på ca 150.000 jobber eller mer indikerer ekspansjon i arbeidsstokken mens alt under indikerer et svakt jobbmarked.Ferske jobbtall fra ADP Employer Services i USA viste onsdag at det i juli ble skapt 114.000 arbeidsplasser i privat sektor.Det var ventet at man vil se en oppgang i ADP Employment Change på 100.000, mens man ved forrige korsvei fikk en oppgang på 145.000 - revidert ned fra en opprinnelig oppgang på 157.000 personer.Les den kompletten rapporten fra ADP herADP-jobbtallene regnes som en meget god forsmak på nonfarm payrolls-tallene. Tallene pleier som regel - dog ikke alltid - å korrelere meget bra med nonfarm payrolls-tallene.Forrige måned gikk imidlertid tallene i hver sin retning, og mens ADP steg mer enn ventet skuffet nonfarm-tallene monumentalt.