S&P regnet feil - bitter strid om nedgradering

Det hvite hus går i strupen på Standard & Poor's etter avgjørelsen om å nedgradere USAs kredittverdighet. Men byrået nekter for å ha gjort en feil.

Barack Obama - Foto: AP
Næringsliv

Standard & Poor's avgjørelse om å nedgradere USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+ bygger på en grov regnefeil, hevder tjenestemenn i Det hvite hus og i det amerikanske finansdepartementet. Kredittvurderingsbyrået har simpelthen forvekslet to tall, hevder tjenestemennene.Regnefeil?Flere av kildene mener regnefeilen, angivelig på 2.000 milliarder dollar, er så alvorlig at det må settes spørsmålstegn ved Standard & Poor's pålitelighet.- Størrelsen på feilen, kombinert med Standard & Poor's vilje til simpelthen å skifte hovedbegrunnelse på stedet i pressemeldingen som ble sendt ut etter at feilen var blitt påpekt, gjør meg målløs, sier Gene Sperling, leder i Det nasjonale økonomiske råd i Det hvite hus, i en pressemelding.Ifølge ham tyder kredittvurderingsbyråets framferd på at det «startet med konklusjonen og tilpasset argumentene deretter».Avviser kritikkenStandard & Poor's forsvarer på sin side nedgraderingen og benekter at avgjørelsen, som ble kunngjort fredag ettermiddag, bygger på en regnefeil.- Det forandrer ikke sakens fakta, sier John Chambers, leder i Standard & Poor's kredittvurderingsavdeling, til nyhetskanalen CNN.Ifølge ham har byrået tatt utgangspunkt i forliket som nylig ble vedtatt i Kongressen om sparetiltak og heving av USAs gjeldstak. Dette forliket legger opp til underskuddsreduserende tiltak med en ramme på minst 2.100 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene.- Det vil kreve dobbelt så mye som dette å stabilisere forholdet mellom statsgjelden og bruttonasjonalproduktet, påpeker Chambers. (©NTB)