Sysselmannen ber folk betale egen redningsaksjon

Turgåere som havner i trøbbel på Svalbard, bør dekke utgiftene til redningsaksjonen selv, mener Sysselmannen.

Svalbard. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Bjørnbakk, Jan-Morten
Næringsliv

I løpet av det siste året er det gjennomført rundt 70 redningsaksjoner med helikopter. Nylig ble det sendt ut regning etter fire forskjellige aksjoner, skriver Svalbardposten ifølge Aftenposten.Etter hver redningsaksjon holder Sysselmannen en oppsummering der de blant annet vurderer graden av aktsomhet og om nøden var reell.- Hittil har vi vært for snille og i stor grad dekket alle redningsutgiftene selv. Slik blir det ikke i fremtiden, sier administrasjonssjef Øyvind Alnæs hos Sysselmannen.Han synes kravene som er sendt ut, er rimelige.- Vi ber kun om at våre utgifter til denne konkrete aksjonen dekkes, sier Alnæs.Antallet aksjoner øker, og Sysselmannen har derfor evaluert redningstjeneste og de økte kostnadene. Nå vil de endre rutinene.- I den grad man opptrer uaktsomt og utløser redningsaksjon uten at nødvendig nød er til stede, må en regne med å betale, eller at forsikringen skal utløses, sier administrasjonssjefen.